27 Haziran 2013 Perşembe

SÜLEYMAN HAN-II


 II.SüleymanSÜLEYMAN HAN-II
Babasi :Sultan Ibrahim
Annesi :Saliha Dilasub Sultan
Dogumu :15 Nisan 1642
Vefati :22 Haziran 1691
Saltanati :1687-1691
Osmanli Sultanlarinin yirmincisi ve islam halifelerinin seksen besincisi. Sehzadeliginde mükemmel tahsil ve terbiye gördü. Kardesi Sultan dördüncü Mehmed Han zamaninda sarayda hususi hocalardan ders aldi. Dördüncü Mehmed Han'in tahttan indirilmesi üzerine, 8 Kasim 1687'de Osmanli Sultani oldu.

Sultan ikinci Süleyman Han, tahta çiktigi zaman, Osmanli ordularinda Viyana bozgunu ile baslayan çözülme ve toprak kaybi devam ediyordu. Venedik, Mora yarimadasini isgal etmis; Avusturya visegrad, Uyvar ve Estergon'un ardindan 160 yillik Türk yurdu Budin'e girmisti. Ayrica Macaristan'da Türk hakimiyeti sona ermek üzere idi. Devletin düstügü maglubiyetler hazine geliri üzerinde olumsuz te'sirler yapiyor ve Anadoluda'ki eskiyalik hareketlerini körüklüyordu. Avusturya cephesi serdari Yegen Osman Pasa bir asi lideri gibi Rumeli'de yolsuzluk yapiyor, zorla usûlsüz vergiler topluyordu. Nihayet 8 Eylül 1688'de Belgrad da düstü. 

Devlet içindeki karisikliklar ve Macaristan'in elden çikarak, Belgrad'in düsmesi Sultan ikinci Süleyman Han'i çok üzdü. Emir dinlemeyen ve pek çok kalenin düsmesine sebep olan Osman Pasa'nin katline fetva verildi. Avusturya cephesi serdarligina Recep Pasa tayin edildi. Padisah, sagliginin elvermemesine askeri tesvik için ordunun basinda Edirne'den Sofya'ya kadar geldi ve harekâti bizzat buradan idâre etmeye basladi. 

1689'da Kirim'a saldiran Rus kuvvetlerini Selim Giray Han az bir kuvvetle dagitarak perisan etti ve agir kayiplar verdirdi. Vidin muhâfizi Sari Hüseyin Pasa, Tuna kenarinda Gladova ve Orsova kalelerini düsmandan geri aldi, Visegrad'i muhasara eden oniki bin kisilik Avusturya kuvveti bozguna ugratildi. 1689 yilinda Fazil Mustafa Pasa'nin sadarete getirilmesinin ordu üzerindeki te'siri çok müspet oldu. Mustafa Pasa ilk is olarak bir adâletnâme nesrederek memleketin umûmi ahvâlini yoluna koydu. Aldigi acil tedbirlerle hazineye yillik 4000 kese fazka para sagladi. Yeniçeri ocagini yoklatip ulûfeye müstehak olmayanlarin isimlerini sildirdi. Orduyu disiplinli ve intizamli bir hâle getirdi. Fazil Mustafa Pasa, 1690 yilinda Edirne'den hareketle çiktigi Avusturya seferinde düsman kuvvetlerini maglup ederek sehirköy, Musa palangasi ve Nis sehrini aldi. Osmanli Devleti'nin batida en önemli serhad kalesi olan Belgrad'i alti günlük bir kusatmadan sonra fethetti. Bu zaferler Osmanli ülkesinde büyük sevince vesile oldu. 

Hastaligi sebebiyle Davud Pasa kislasina kadar araba ile gelen Süleyman Han, burada Fazil Mustafa Pasa'yi huzuruna kabul edip; " Hos geldin. Berhudar ol, yüzün ak, kilicin berrak, ekmegin sana helal olsun, arzum üzere hizmet eyledin. Seleflerinden birine böyle ulu bir gaza müyesser olmadi." dedikten sonra ordu erkaninin önünde samur erkan kürkünü sadrazama giydirdi. Belinden çikardigi hamçeri beline ve bir kit'a murassa pençe sorgucu da basina taktiktan sonra; "Ben mükafat vermeye kadir degilim. Allahü teala iki cihanda yüzünü ak etsin." diye duada bulundu. 

Bu sirada Mora Serdari Koca Halil Pasa da, Venediklilerin elinde bulunan Avlonya'yi otuzbir günlük bir muhasaradan sonra ele geçirmisti. 13 Mayis 1691'de Sancak-i Serifi tekrar Fazil Mustafa Pasa'ya vererek Avusturya seferine düa ile yolcu eden Ikinci Süleyman Han, bir müddet sonra Istanbula yakin Yonca çesme mevkiinde vefat etti (22 Haziran 1691/26 Ramazan 1102). Iki gün sonra Süleymâniye'ye getirilip, Sultan Süleyman kabrinin sag tarafina defnedildi. 

Ikinci Süleyman Han, kadirsinas, halim, cömert ve temkinli bir padisahti. Fakir, muhtaç ve ihtiyaç sahiplerine pek çok ihsanlarda bulunurdu. Saltanat müddeti iç ve dis gailelerle geçti. Bilhassa, Avusturya karsisinda alinan maglubiyetler dolayisiyla, herkesin Rumeli elden çikiyor diye Anadolu'ya çekildigi sirada, muktedir devlet adami Köprülüzade Fazil Mustafa Pasa'yi is basina getirerek, kaybedilen yerleri devlete tekrar kazandirdi. Memleket içerisinde imar faaliyetleri ile de ilgilenen Süleyman Han, Fener kulesi ile Izmir'de Cami insa ettirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder