27 Haziran 2013 Perşembe

ORHAN GAZİ BİYOGRAFİSİ


 Orhan Gazi
ORHAN GAZI

Babasi: Osman Gazi
Annesi: Mal Hatun
Dogumu: 1281
Vefati: 1360
Saltanati: 1326-1360
Osmanli padisahlarinin ikincisi. 

Sultan Osman Gazi'nin oglu olup, dedesi Ertugrul Gazi' nin vefat ettigi 1281 senesinde Sögüt' te dogdu. Küçük yastan itibaren tam bir disiplin ve intizam ile istikbalin beyi olacak sekilde yetistirildi. Seyh Edebali ve Dursun Fakih gibi alimlerden ilim ögrenip, feyz aldi. Gençliginden itibaren Bizans tekfurlariyla olan gazalara katildi. Kumandanlik ve devlet idaresi konusunda bilgi ve tecrübe kazandi. Babasinin yasliligi dolayisiyla 1324' den itibaren devlet idaresinin basina geçti. Osman gazi, onu Bursa' nin fethiyle görevlendirdi.

Orhan Bey' in 1326' da Bursa' yi fethi sirasinda Osman Gazi vefat etti. Babasinin nasini Bursa'da Gümüslü Künbed' e nakledildikten sonra Osmanli Devleti' nin ikinci sultani olarak tahta geçti ve devlet merkezini Yenisehir' den Bursa' ya nakletti. 

Bundan sonra fetih ve gaza hareketine hiz veren Orhan Gazi, 1329' da Bizans kuvvetlerini Pelakanon' da agir bir yenilgiye ugrattiktan sonra 1330' da Iznik' i aldi. Devlet' in geçiçi merkezi haline getirilen Iznik sehri imar edilerek, Islami eserlerle süslendi. Orhan Gazi, Iznik' in en büyük kilisesini camiye çevirerek burada Cuma namazi kildi.. 

Fetih hareketine devam eden Orhan Gazi, 1331' de Tarakli, Mudurnu ve Göynük kasabalarini, 1333' de Gemlik, 1336' da Kirmasti, Mihaliç ve Ulubat kasabalarini zabt etti. 1337' de ise Izmit' in fethi ile, Kocaeli yarimadasinin tamami Osmanlilarin eline geçti. 

1353' de Bizans' taki iç karisikliklardan faydalanan faydalanan Orhan Gazi, Gelibolu' da Çimbe kalesine sahip oldu. Bu, Osmanlilarin Rumeli' ye geçerek bölgeleri tanimalari ve gelecekteki fetihleri bakimindan önemli rol oynadi. Nitekim oglu Süleyman Pasa'yi Rumeli' deki kuvvetlerin basina tayin eden Orhan Gazi, Bolayir' dan Tekirdagi'na kadar uzanan bölgeyi feth ettirdi.

Diger taraftan Anadolu' da da birligi, saglama çalismalarina hiz veren Orhan Gazi; Karesiogullarindan 1345' de Balikesir' i, 1350' de ise Bergama ve Edremit' i, Eretna beyliginden de 1354' de Ankara' yi aldi. 

Orhan Gazi, büyük oglu büyük oglu Süleyman Pasa' nin 1359' da bir av sirasinda attan düserek vefat etmesi üzerine üzüntüsünden hastalandi ve 1360' da vefat etti. Bursa' daki Gümüslü Künbet' e defnedildi. 

Sahsiyeti nesillere örnek mahiyette olan Orhan Gazi, halim-selim olup, son derece merhametliydi. Kolay kizmaz, kizinca da belli etmezdi. Askerlerini ve tebasini kendinden fazla korurdu. Çok adildi. "Adaletin en kötüsü geç tecelli edenidir. sonunda hüküm isabetli olsa geçken adalet zulümdür." buyururdu. Orhan Gazi' nin Islam ahlakina hayran olup, adaletine gipta eden hiristiyanlar kendi soyundan ve dininden hanedanlarin yerine , Osmanli isaresini tercih ederlerdi. 

Orhan Gazi devrinde fethedilen beldeler ilmi, mimari ve sosyal te'sislerle süsülendi. Iznik fethedilince, manastiri medreseye çevirerek ilk Osmanli medresesini kurdu. Yine Iznik' te yaptirdigi imaretin açilisinda kendi eliyle fakirlere as dagitti. Ahalisinden müslim ve gayri müslim hiç kimsenin aç kalmamasina gayret etti. 

Cihaddan vazgeçmez ve emri altindakileri devamli Allahü tealanin dinini yaymaya tesvik ederdi. Oglu Murad Gazi' ye "Ogul! Cennet - mekan babam Osman Gazi Han bir avuç topragi beylik yapti. Biz Allah' in izniyle beyligi sultanliga çevirdik. Sen daha da büyügünü yapacaksin! Osmanli' ya iki kit'a üzerinde hükmetmek yetmez. zira I'la-yi kelimetullah (Allahü tealanin ismi serifini yüceltmek, Islamiyet' i yaymak) azmi iki kit' aya sigmayacak yüce bir azimdir." diyerek son vasiyetini yapmistir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder