27 Haziran 2013 Perşembe

Babasi :Sultan Abdülmecid Han


 MEHMED RESAT HAN
Babasi :Sultan Abdülmecid Han
Annesi :Gülcemal Kadin Efendi
Dogumu :1/2 Kasim 1844
Vefati :3 Temmuz 1918
Saltanati :1909-1918
Osmanli Padisahlarinin otuz besincisi ve islam halifelerinin yüzüncüsü. Çocuklugundan itibaren hususi olarak iyi bir tahsil ve terbiye ile büyüdü. Yüksek di ve fen bilgilerini okudu. Arapça ve Fransizca'yi mükemmel bir sekilde ögrendi. Uzun sehzadelik devrinin çogunu okumakla geçirdi. 

1890 senesinde Ingilizlerin yardimiyla kurulan ve padisah aleyhdari türk, rum, ermeni, arnavud ve yahudiler ile bulgar, sirp ve yunan çeteleri tarafindan desteklenen Ittihat ve Terakki Cemiyeti, 1909 yilinda Sultan Abdülhamid Han'i tahttan indirdi ve yerine kukla bir vaziyette Mehmed Resad Han'i geçirdi. Devlet idaresine tamamen hakim olan Ittihatçilar istedikleri kabineyi is basina getiriyorlar, istemediklerini ise baski ve tehditle görevden uzaklastiriyorlardi. Sultan Abdülhamid tarafdari diyerek pek çok kisiyi idam ettirdiler. Herkes ölüm ve hapis korkusu içine düstü. Memlekette can, mal ve namus emniyeti kalmadi. Devlet düsmanligi, küfr ve dinden dönme moda olmaga yüz tuttu. Her vilayette zalimler, asiler ve zorbalar türedi. Bunun neticesi olarak Arnavutluk'ta isyan hareketleri basladi. Arnavutluk bölgesi mebuslari hükümete müracaat ederek siddet hareketlerine basvurulmadan bölgeye bir nasihat hey'eti gönderilmesini istediler. Ancak siddet tarafdari olan Ittihat ve Terakki mensuplari, Mahmud Sevket Pasa komutasinda büyük bir orduyu Arnavutluk'a göndermelerine ve pek çok kan dökülmesine sebep olduklari halde isyani önleyemediler. Sultan Resad 16 Haziran 1911'de Kosova'ya gitti. Besyüzyirmiiki sene önce dedesi Murad-i Hüdavendigar'in zafer kazandigi yerde, Yüzbin Arnavud ile cuma namazi kildi. Huzur'u temin etti. Mahmud Sevket Pasa'nin yirmi iki taburla yapamadigini, Sultan Mehmed Resad bir gövde gösterisi ile te'min eyledi. 

Ancak ittihatçilarin ihanet derecesine varan gafletleri devam ediyordu. Sultan Abdülhamid Han'in bizzat körükledigi kiliseler ihtilafini, 3 Temmuz 1910'da nesrettikleri bir kanunla hallettiler. Böylece Balkan milletleri arasinda ihtilaf kalmadigindan, Osmanli Devleti aleyhine kolayca birlestiler. Bu birlesme bir süre sonra (8 Ekim 1912) Balkan harbinin baslamasina sebep oldu. Siyaset yapmaktan memleket müdafaasina vakit bulamayan komutanlarin elinde kalan Osmanli Ordulari, Karadag, Bulgaristan, Yunanistan ve Sirbistan karsisinda bozguna ugradilar. 30 Mayis 1913'e kadar devam eden savas sonunda, Osmanli Devleti, Yenipazar, Libya, Girit, Rodos, Onikiada, Arnavutluk, Epir ve Trakyayi kaybetti. Edirne de Balkan devletleri eline düstü ise de daha sonra müttefikler arasinda çikan anlasmazliktan faydalanilarak tekrar kazanildi. Son facialarla Afrika kit'asi ile ilisigimiz kesilirken, Avrupa'da çok küçük bir topragimiz kaldi. Afrika'da bir milyon iki yüz bin, Rumeli'de ise ikiyüz ellibin km2 yerimiz elden gitti. 

Ittihad ve Terakki'nin gafil, cahil, firkaci, bölücü idaresi neticesinde Osmanli Devleti, Padisah'in haberi bile olmadan bu defa da dünyanin süper güçlerine karsi Almanya safinda Birinci Cihan Harbine katildi (11 Kasim 1914). Dört sene süren savas sonunda koca Osmanli Imparatorlugu yagma olundu. Birmilyon km2. den fazla toprak kaybedildi. Asker zayiatinin yekünü ise besyüzelli bini sehid digerleri yarali, kayip ve esir olmak üzere birmilyonun üzerinde idi. 

Sultan Mehmed Resad, memleketin içinde bulundugu durumun izdirabi içerisinde 3 Temmuz 1918'de vefat etti. Cenazesi kendisi tarafindan hazirlanmis olan Eyyüp'teki türbesine defn edildi. 

Mehmed Resad Han, halim, selim ve merhametli bir sahsiyet olup, terbiye ve nezaketi her türlü ölçünün üstünde bulunuyordu. Mesrutiyet anayasasi çerçevesinde devleti idare etmek istedi. Ancak Ittihadçilarin Osmanli Devleti aleyhindeki faaliyet ve icraatlarinin önüne geçecek kudrette degildi. Hükümeti ele geçiren ittihadçilarin çogu, hatta din isleri baskani olan Seyhülislam Musa Kazim dahi masondu. Bu sebeple Sultan Resad Han'in saltanat devri, Ittihatçilarin keyfi ve mes'uliyetsiz icraatlari neticesinde büyük hadiseler ile geçti. Neticede üç kite yedi denize hakim olan Osmanli Devleti, dünya çapinda faaliyet gösteren yikici ve bölücü teskilatlarin, planli, sinsi çalismalari sonucu yok olma noktasina getirildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder