27 Haziran 2013 Perşembe

ABDÜLHAMID HAN-II


 2.Abdülhamit
ABDÜLHAMID HAN-II
Babasi : Abdülmecid Han
Annesi : Tir-i Müjgan Sultan
Dogumu : 21 Eylül 1842
Vefati : 10 Subat 1918
Saltanati : 1876-1908
Osmanli padisahlarinin otuz dördüncüsü ve islam halifelerinin doksan dokuzuncusu. Çok iyi bir tahsil görerek din ilimlerini ve fransizcayi mükemmel bir sekilde ögrendi.amcasi Abdülaziz Han onu Misir ve Avrupa seyahetlerinde yaninda götürdü.
Abdülaziz Han'in tahttan indirip sehid ettiren, böylece Osmanli devleti'nde idareyi ele geçiren bati kuklasi bazi pasalar, besinci Murad'in suurunun bozulmasi üzerine, devlet islerine karismamasi ve yalniz millet meclisinin çikaracagi kanunlara göre hareket etmesi sartiyla, Abdülhamid Han'i sultan ilan ettiler.

Tahttan çiktiginda Osmanli Devleti tam bir bunalim esindeydi. Karadag ve Sirbistan'da Savas aleyhimize dönmüs, Bosna-Hersek ve Grid'de ayaklanmalar çikmis, mali kriz son haddine varmisti. Bu arada sadrazam Mithat Pasa ve arkadaslarinin istegi üzerine 23 Aralik 1876'da Birinci mesrutiyet ilan edildi.
Ancak gayri müslimlerin dahi yer aldigi Meclis-i Meb'usanin ilk isi Rusya'ya harp ilani oldu. 93 harbi diye tarihe geçen bu savas, Osmanli Devleti için, tan bir felaket getirdi. Ruslar Istanbul önlerine kadar geldi. Bir milyondan fazla Türk, Bulgaristan'dan Istanbul'a hicret etti.
Mütareke isteyen Sultan abdülhamid, ilk is olarak devleti parçalanma ve yok olma yoluna dogru götüren meclis-i Meb'usani kapatti (13 Subat 1878) ve devlet idaresini eline aldi.
Ayastenfanos antlasmasi ile Osmanli Devleti, Mekodonya, Bati Trakya, Kirklareli, Kars, Ardahan ve Batum'u kaybediyordu. Ancak ingiltere ile anlasan Abdülhamid Han, Kibris idaresini onlara birakmak sartiyla, yeniden topladigi Berlin konferansi'nda kaybedilen topraklarin bir kismina sahib oldu. 

Abdülhamid Han büyük mes'eleler karsisinda bunalan Osmanli Devleti'ni bundan sonra dahiyane bir siyaset, adalet ve fevkalede bir kudretle yönetti. Düyun-i umumiye idaresini kurarak iki yüz elli iki milyon tutan devlet borçlarini yüz alti milyona indirdi. Memlekette büyük bir imar faaliyeti ile egitim ve ögretim seferberligi baslatti.
Çogu sahsi parasindan olmak üzere camii, mescid,mektep, medrese, hastane,çesme,köprü vs. gibi toplam 1552 eser yaptirdi Ülkenin dört bir yanini demiryolu ile dösedi.
Yunanlilarin Grid'de isyan çikarip, Türkler arasinda toplu katliamlar yaptirmaya baslamalari üzerine, Yunanistan'a harp ilan etti. Alman kurmaylarinin alti ayda geçilemez dedikleri termopil geçidini 24 saatte asan Osmanli ordusu, Atina önüne vardi.Yunanistan'in tamamen Osmanli eline geçecegini anlayan Avrupali devletler, sulha zorladilar ve bundan muvaffak oldular. 

Yahudilerin Filistin'de bir Cumhuriyet kurma tesebbüslerinin karsisina çikti Onlarin Osmanli borçlarini bütünüyle silelim tekliflerini reddetti. Bu Topraklarin kanla alindigi, asla terkedilemeyecegini sert bir dilde bildirdi.
Filistin topraklarinin yahudilere satilmamasi için gerekli tedbirler aldi Dogu Anadolu'da Ermeni haraketlerine karsilik Hamidiye alaylarini kurdu ve bölgede asayisi te'min ile Osmanli hakimiyetini pekistirdi. 

Sultan Abdülhamid Hani tahtan indirmeden Osmanli Devleti'ni parçalamanin ve islami yok etmenin mümkün olmadigini gören bütün iç ve dis düsmanlar bu Türk hakanina karsi cephe aldilar.
Bir taraftan Sultani gözdendüsürmek üzere her türlü iftira ve kötüleme kampanyalari yaparlarken, diger taraftan suikastlar tertib ettiler. Ermeni asilli Fransiz Yazar Albert Vandal'in"Le Sultan Rouge=Kizil Sultan" seklinde ortaya attigi iftiralari aynen alan bazigafiller, ansiklopedilere bunlari yazarak genç nesilleri aldattilar. 

Bu arada Padisah'in devlet idaresinde nufuzunu kirmak isteyen batillar. ittihad ve terakki mensuplarini kiskirtarak 23 temmuz 1908'de ikinci Mesruyeti ilan ettirdiler. Böylece otuz yil durmus olan facialar tekrar basladi.
31 Mart Vak'asi sebebiyle ittihad ve terakki ileri gelenleri tarafindan tahttan indirilen Abdülhamid Han, Selanik'e gönderildi (27 Nisan 1909). 10 Subat 1918'de beylerbeyligi Sarayi'nda vefat eden Abdülhamid Han'in nasi Çemberlitas'ta dedesi Sultan Mahmud'un türbesindendir. 

Ikinci Abdülhamid han'in güzel ahlaki, dine olan bagliligi, edep ve hayasinin derecesi, akl, ilim ve adaletinin çoklugu, milleti için gece-gündüz çalismasi, düsmanlarina bile iyilik yapmasi, ciltler dolusu eserlerle anlatimaktadir.
Onun tahtan indirilmesinin üzerinden 10 yil geçmeden imparatorlugun dörtte üçünün elden çikmasi, memleketi 33 yil nasil idare ettigine en açik delildir. Yine Abdülhamid han'in tahttan indirilmesiyle beraber kan gölü haline çevrilen orta dogu'da hala huzur te'sis edilememis olup, Arap alemi siyonizmin oyuncagi haline gelmistir. 

Vaktiyle Ittihat ve terakki firkasinin içinde Abdülhamid Han'a düsmanlik eden Filozof Riza Tevfik ve Süleyman Nazif pismanlilarini asagidaki siirleri ile dile getirmislerdir. 

"Tarihler adini andigi zaman,
Sana hak verecek hey Koca Sultan,
Bizdik utanmadan iftira atan,
Asrin en siyasi Padisahina".
(RIZA TEVFIK)

"Padisahim gelmemisken yada biz,
Iste geldik senden istimdada biz,
Öldürürler baslasak feryada biz,
Hasret olduk eski istibdada biz".
(SÜLEYMAN NAZIF) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder